Miten selvitä introverttinä toimistolla – 5 vinkkiä

INTROVERTTINÄ_toimistolla_2

Olen introvertti.

Ihan todellinen INTROvertti. Minulle ei tuota ongelmia olla pidempiäkin jaksoja yksin, rakastan rauhaa ja ihmisten seura vie minulta energiaa, vaikka siitä nautinkin. Istun mielummin kotona lukemassa kirjaa kuin seurustelemassa puolituttujen kanssa ravintolassa, ja henkilökohtainen tilan tarpeeni on suhteellisen suuri. En tykkää puhua puhelimessa kun teksiviesti on olemassa, ja jos ystävä soittaa niin se menee usein vastaajaan siitä yksinkertaisesta syystä, että minun täytyy olla sosiaalisesti virittynyt nauttiakseni sosiaalisista tilanteista. Sori kaverit!

Meni pitkään ennen kun ymmärsin mistä oli kyse. En ole ujo, nautin ihmisten seurasta (silloin kun olen sillä tuulella) ja pystyn hermoilematta esiintymään vaikka 500 ihmiselle. Töissä vedin workshopit mukisematta mutta avokonttori ja sen mukanaan tuoma jokapäiväinen hälinä vei usein hermot.

Mikä ihmeen introvertti?

Introvertti ja vastaavasti ekstrovertti kuvaa lyhyesti sanottuna sitä, mistä ihminen saa energiansa. Introvertti on enemmän sisäänpäinkääntynyt ja latautuu parhaiten kun saa olla yksin ja rauhassa. Ekstrovertti puolestaan saa energiansa ollessaan muiden ihmisten seurassa.

Introvertti ei ole sama asia kuin ujo tai sosiaalisesti rajoittunut, kuten joskus kuulee sanottavan. Sosiaaliset kanssakäymiset, olivat ne miten mukavia tahansa, yksinkertaisesti saavat introvertin väsymään. Akut ladataan omia asioita puuhastellessa, kävelyllä, kirjaa lukien tai luovien harrastusten parissa.

Töissä introvertti kaipaa keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan, ja jatkuvat keskeytykset voivat viedä introvertin epätoivon partaalle.

Introvertin kauhu – avokonttori

Yksi ikävimmistä asioista nykyisessä työkulttuurissa (näin introvertin kannalta) on avokonttori. Se hulinan ja hälinän määrä jonka avokonttori yleensä aiheuttaa voi olla introvertille melko raskasta (lue =kamalaa). Introvertti reagoi ääniin ja ulkoiseen ärsykkeisiin herkästi, ja oman tilan puute 8 tuntia päivässä voi olla todella kuormittavaa.

Miten selvitä introverttinä toimistolla?

Vaikka istuisit keskellä huonetta avokonttorissa, on onneksi olemassa muutamia niksejä miten luot itsellesi enemmän omaa tilaa. Seuraavat vinkit on testattu ja todettu toimiviksi ainakin tämän introvertin osalta!

1.Varaa itsellesi neuvotteluhuone muutamaksi tunniksi

Jäin joskus palaverien jälkeen neuvotteluhuoneisiin istumaan ihan vaan puolivahingossa, kunnes huomasin miten ihanaa se oli! Oli hiljaista, rauhallista, oli tilaa ajatella ja tilaa tehdä töitä. Sen jälkeen ryhdyin varaaman pienempiä neuvotteluhuoneita useamminkin, ja sain tehtyä työni nopeammin ja rauhallisemmin. Mikä parasta, kun menin kotiin, en ollut hermoraunio tai riekaleina sosiaalisen päivän jäljiltä.

2. Tule aikaisemmin toimistolle, lähden myöhemmin kotiin

Siis jompi kumpi! Viimeisimmässä työpaikassani ihmiset tuppasivat olemaan paikalla jo klo 7 jälkeen aamulla, mutta koska nämä kyseiset kollegat olivat melko introverttejä itsekin, olimme samassa veneessä. Jos suurin osa työkavereista alottaa työt klo 8 tai 9 aamulla, niin tule tuntia aikaisemmin. Aamu alkaa ihanan rauhallisissa merkeissä, ja saat muutaman kahvin alle ennen kun hälinä alkaa.

3. Pidä breikkejä ulkona keskellä työpäivää

Tauot työpäivän aikana piristävät mieltä ja kehoa, ja rauhoittavat introvertin hermoja. Lue kirjaa, kävele ulkona tai mene autoon hetkeksi istumaan, kunnes kiireen rippeet alkavat hälvetä ja kestät taas seuraavia sosiaalisia koitoksia.

4. Pyydä etätyöpäiviä

Vaikka edellinen työpaikkani ajoikin minut burn-outin partaalle, oli siinä silti aika paljon kaikkea hyvääkin. Sain mennä ja tulla melko vapaasti, ja sain pitää etätyöpäiviä periaatteessa milloin halusin. Pomoni oli joustava ja halusi vain nähdä tuloksia. Bonukset kotiin siitä! Jos sinulla ei ole yhtä joustavaa esimiestä, niin usein etäpäivät kuitenkin onnistuvat jos pyydät ja suunnittelet ne etukäteen. Vaikka yksi päivä joka toinen viikko voi olla jo ihana tauko toimistolla istumiselle.

5. Osta Formula 1 -kokoiset kuulokkeet

Jos sinulla on hyvät suhteet työkavereihin, voit selittää tilanteesi vierustovereille, ja sanoa että nyt kuulkaa on niin että kun nämä kuulokkeet ovat korvilla, ei kannata tulla lähelle. Itse kuuntelin nappikuulokkeista musiikkia, mutta se sai joskus hämmentäviä tilanteita aikaa kun kollega seisoi yhtäkkiä vieressäni ihmetellen miksen vastaa kysymyksiin. Joidenkin vieressä istuvien kollegoiden kanssa puolestaan käytin sisäistä messengeriä, ihania nuo suomalaiset introvertit.

Useimmat julkiset tilat ja työpaikat ovat suunniteltu ekstroverteille. Mutta jos koet olevasti introvertti, riittää että tiedostat omat piirteesi, arvostat niitä, ja suunnittelet päiväsi sen mukaan!