Miten paljon elämää kannattaa suunnitella?

macbook_iphone

Meillä kaikilla on jonkinlainen suunnitelma elämälle, ainakin suurinpiirtein. On suunniteltava opintoja, elämää eteenpäin, työuraa ja seuraavia kesälomia. On mietittävä eläkettä ja elämää vanhuuden varalle.

Mutta kuinka paljon elämää voi ylipäätään suunnitella?

Vapaat kansalaiset

Olen viimekuukausina tavannut monia vapaita kansalaisia, joille jopa seuraava viikko on vielä hieman epävarma. Nämä vapaat sielut matkustavat ympäriinsä, usein työllistävät itsensä tekemällä joko sukellushommia tai opettamalla joogaa, ja saavat vastapainoksi asumisen ja ruoan kaupan päälle. Ehkä joissain paikoissa vielä taskurahaa sen päälle.

Suomessa eläessäni kaikilla oli suunnitelma. Mentiin eteenpäin ja koettiin, että elämä oli hanskassa kun oli se suunnitelma taskussa. Käsi ylös, kuinka moni on elänyt täysin suunnitelmansa mukaan? Kuinka monella ihmissuhteet, perheet, talonrakennukset, opinnot, työkuviot ja vauvan hankinnat ovat menneet täysin suunnitelmien mukaan?

Itselläni ainakin elämä on heitellyt sinne sun tänne ja nykyään olenkin suunnittelematta sen kummemmin mitään. Joku suunnittelee kuitenkin aina paremmin (=Universumi minun uskomuksissani), ja elämä on huomattavasti helpompaa kun pitää omat suunnitelmat tarpeeksi väljinä.

journal_coffee

Elämä reppureissuna

Elämä on hieman kuin reppureissun suunnittelu. Mitä tiukemman aikataulun teet, mitä enemmän varaat lentoja ja hotelleja etukäteen, sitä suuremmalla riskillä joku menee jossain kohtaa pieleen. Lento on myöhässä, keli on sateinen, hotelli on varattu ja minkäs teet.

Usein etukäteen on vaikea tietää mikä paikan päällä tuntuu hyvältä. Ehkä sateen iskiessä onkin mukava pakata reppu ja lähteä seuraavalle saarelle, ehkä onkin mukava viettää ylimääräinen viikko yhdessä paikassa kun se tuntuu niin mukavalta, tai ehkä reissun päällä tapaa kivoja ihmisiä ja suunta muuttuu yllättäen.

Jos kaikki on suunniteltuna etukäteen (ja suunniteltuna tietämättä kohteesta sen enempää), vapaus ja spontaanius katoavat. Ei olekaan vapautta mennä miten haluaa, vaan on mentävä minne suunnitelmat vievät. Sitä taipuu ikäänkuin omien suunnitelmiensa vangiksi.

Uskallatko olla vapaa?

Uskallatko olla vapaa?

Nämä vapaat kansalaiset tietävät sen paremmin kuin kukaan muu. Elämää ei vaan voi suunnitella. Tai voihan sitä, mutta ne suunnitelmat ovat vain mielikuvituksellisia rakenteita joiden tuella tunnemme olomme turvallisemmaksi. Mikään ei kuitenkaan ole kontrollissamme. Pelottava ajatus, ja samalla vapauttava.

Vapaus on ennenkaikkea sisäinen käsite. Vapaus uskaltaa olla suunnittelematta 30 vuoden päähän elämällä hieman enemmän tänään. Vapaus on tilan jättämistä elämälle, jotta se voi tapahtua luonnollisesti, tuulen mukana, hiljalleen ja rennosti.

Vapaus on sen tunnustamista, että on ihan ok antaa elämän viedä.


PS. Joko ilmottauduit Meditaatio Maanantai haasteeseen? Ensimmäinen video on lähtenyt postilaatikoita kohti, seuraava tulee ensimaanantaina, 12. lokakuuta!