Kuinka avoin kannattaa olla?

Miten_avoin_kannattaa_olla

Jos mietit avoimuutta, niin mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen? Onko se sinulle rehellisyyttä, avointa mieltä muita kohtaan, avoimuutta elämää kohtaan tai luottamusta elämää kohtaan? Tai jotain ihan muuta?

Avoimuus on usein asia, josta opimme eroon kasvaessamme aikuisiksi. Tai ainakin elämä antaa meille jotakin sellaista, minkä jälkeen avoimuus ei enää olekaan niin helppoa kuin ennen. Mutta mikä tekee avoimuudesta vaikean, ja kannattaako se ylipäätään?

Avoimuuden arvoitus

Itse tykkään ensin hieman katsella ja tunnustella tilanteita ja ihmisiä ennen kun hyppään avoimesti mukaan. Se antaa minusta usein aika sulkeutuneenkin kuvan. Ja kuitenkin olen valmis kertomaan sinulle kaiken, jos tykkään sinusta, jos luotan sinuun ja jos meillä on aikaa elämälle.

Mutta mitä avoimuus on?

Palmupuu ja avoin taivas

Balilla joogaopettajakoulutukseni aikana kävin mielenkiintoisen keskustelun filosofian opettajan kanssa, kun meillä oli henkilökohtainen valmennustunti. Kerroin, miten minun oli haastavaa heittäytyä ryhmädynamiikkaan, koin etten osannut olla tarpeeksi avoin, vaikka uskallan kyllä hyvinkin avoimesti kertoa ihmisille mitä tahansa itsestäni. Mies vastasi jotakin, mikä muutti käsitykseni avoimuudesta kokonaan:

“Kun kerrot jotain itsestäsi, se ei ole avoimuuutta. Kerrot jotakin, mitä olet prosessoinut tietoisessa mielessäsi, kerrot jotakin minkä olet jo itsellesi analysoinut. Se informaatio tulee kaikkien mahdollisten filttereiden läpi, ja vaikka kerrot mistä tahansa raa’asta tunteesta, kontrolli on sinulla. Kun kerrot, kun selität sanoin, sinulla on kontrolli.

Avoimuus on sitä, että uskallat päästää sisimmästäsi jotakin sellaista ulos, mistä et itsekään oikein tiedä mitä se on. Tunteita, joille ei ole sanoja. Tunteita, jotka purkautuvat fyysisesti itkuna, nauruna tai vain äänenä, sillä ne eivät tule mielen filttereiden läpi. Ne tulevat raakaversioina, sellaisinaan.

Avoimuus on sitä, että uskaltaa päästää nämäkin asiat läpi, ei pelkästään itselleen, vaan myös muille.”

Hiljenin, sillä tajusin etten sittenkään osannut olla avoin. Illalla itkin yksin ruokapöydässä, ja koin olevani hetken aikaa avoimempi kuin ennen, sillä sentään itkin julkisella paikalla.

Jooga ja avoimuus

Keho kertoo avoimuuden tilan

Yksi syy miksi olen ihastunut joogaan, on juurikin sen tuomassa avoimuudessa. Life Coach koulutuksen jälkeen koin avanneeni itseäni henkisesti, mutta ihminen ei voi olla henkisesti avoin sulkeutuneessa kehossa.

Keho kertoo yllättävän paljon siitä, kuinka avoimia olemme. Kun pelkäämme, kun jännitämme, keho painuu kasaan, hartiat pyöristyvät ja lantio sulkeutuu. Toinen joogaopettajani avasi ja väänsi kehoani yksityistunnilla, ja ilman sanoja, ilman kysymyksiä kertoi minulle asioita itsestäni joita en edes itse halunnut kuulla. Niin paljon keho kertoo.

Joogalla avaamme kehoamme hiljalleen, ja ehkä se avautuminen jonain päivänä ulottuu mieleen asti. Joten näinä päivinä keskityn avaamaan kehoani päivittäin. Kun tarpeeksi avaan rintakehää, sinne mahtuu enemmän elämää. Kun avaan lantiota, osaan ehkä paremmin päästää irti kaikistä niistä tunteista joita en enää tarvitse. Ei siihen aina tarvita sanoja.

Jos haluat avautua itsellesi, mutta et halua välttämättä jakaa sitä kenenkään kanssa (tai PUHUA siitä valmentajalle / terapeutille), mene Yin joogaan. Avaa itseäsi ensin fyysisesti, se kyllä ennenpitkää saa muitakin kanavia sinussa auki.

Linnut ja taivas

Avoimuus on tilaa uudelle

Elämäni on ollut parhaimmillaan silloin, kun olen antanut sille tilaa. Kun olen myynyt kaikki huonekalut ja istunut tyhjän olohuoneen lattialla odottamassa seuraavaa seikkailua.

Elämääni on tullut parhaimpia (ja juuri niitä oikeita) tyyppejä silloin, kun se ei ole ollut täynnä porukkaa vaan siksi, etten uskalla päästää irti tai olla yksin. Kun olen antanut tilaa uudelle, kun olen ollut utelias ja avoin, olen saanut enemmän kun uskalsin toivoa.

Elämäni on vaihtanut suuntaa kun olen päästänyt irti. Siksi avoimuus on minulle ennenkaikkea tilaa uudelle.

Mitä se sinulle on?


Avoimuus on myös tämän viikon teemana Meditaatio Maanantai haasteessa, joko olet katsonut omasi?